Monty Roberts is een paardentrainer en auteur van verschillende boeken

Monty Roberts werd onder de naam Marvin Lee Roberts in 1935 in Californië geboren, als één van twee zoons van Marguerite en Marvin E. Roberts. Getrouwd in 1956 met Patricia (Pat) Burden leeft hij sinds 1966 op de Flag is Up farms.

De vader van Monty Roberts was paardentrainer en zo leerde Monty al op de leeftijd van vier jaar paardrijden. Als jeugdruiter en later als professioneel paardentrainer en rodeoruiter (tot 1966), reed en won hij veel wedstrijden. Na zijn wedstrijdcarrière werd Monty paardenfokker op de, door hem in 1966 opgerichte, Flag is Up Farms.

Omdat Monty het in zijn jeugd niet eens was met de, in zijn ogen, brute manier van het trainen van paarden zoals zijn vader dat deed, stimuleerde dit hem om het gedrag van paarden onder elkaar nader te bestuderen. Deze non-verbale paardentaal die paarden gebruiken als ze in kuddeverband leven noemt Monty Equus. Op grond van deze manier van omgaan van paarden onder elkaar heeft hij geweldloze manier omgang met paarden ontwikkeld die hij Join-Up noemt.

Monty is een professionele fokker van renpaarden, paardentrainer en auteur van verschillende boeken. Zijn autobiografie, De man die naar paarden luistert, was zijn eerste publicatie en werd een groot succes. Het boek stond maar liefst 58 weken in de New York Times bestsellerlijst.
Monty boekte grote successen en werd wereldberoemd. In 1989 mocht hij zijn methode zelfs bij Koningin Elisabeth II van Engeland op Windsor Castle demonstreren. Na zijn autobiografie volgde er meer boeken: Shy Boy: Mustang uit de wildernis, Mijn trainingsmethode in woord en beeld, Paarden: wijze lessen voor de mens, The horses in my life en Vraag het Monty.

Monty Roberts reist de hele wereld over, om overal te demonstreren dat je kunt communiceren met paarden en hen iets kunt aanleren zonder het gebruik van geweld of pijn.

In Nederland heeft Monty tientallen demonstraties gegeven, met onder andere Anky van Grunsven, Albert Voorn en Imke Schellekens-Bartels.

Daarnaast heeft hij 26 instructeurs opgeleid, die werken volgens dezelfde trainingsprincipes als Monty dat doet.

Monty Roberts heeft zijn eigen trainingscentrum: Flag is Up farms in Californië.